Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/87113
Author(s): Amaral, Teresa
Santos, Alejandro
Sousa, Ana
Guerra, Rita
Álvares, Luísa
Valdiviesso, Rui
Padrão, Patrícia
Afonso, Cláudia
Martins, Cátia
Ferro, Graça
Borges, Nuno
Moreira, Pedro
Title: Nutrition UP 65 - nutritional strategies facing an older demography: framework and methodological considerations
Issue Date: 2016
Abstract: Introduction: Portuguese population is ageing and little is known about the nutritional status of the elderly. Moreover, the scarce available data reveals that health professionals as well as caregivers may benefit from advanced knowledge on nutrition.Objectives: Nutrition UP 65 aims (1) to improve knowledge regarding Portuguese older adults nutritional status (specifically on undernutrition, sarcopenia, frailty, obesity, hydration and vitamin D) and (2) to empower health professionals and caregivers when dealing with older adults nutritional status.Methodology: A cluster sampling approach was used, representing Portuguese older adults population structure according to age, sex, education level and regional area (NUTS II). Socio-demographic, clinical and anthropometric data were collected. Hydration and vitamin D status was assessed. Health professionals and caregivers received educational sessions regarding nutrition in the elderly.Results: Data on 1500 older adults were gathered from December 2015 to June 2016. Results will be disseminated nationally and internationally.Conclusions: Nutrition UP 65 project findings will provide an evidence-based solution for implementing nutritional guidelines to monitor the nutritional status of Portuguese elderly. Health professionals and caregivers will become more qualified to respond to nutrition-related health problems.
Description: Introdução: A população portuguesa está a envelhecer e pouco se sabe sobre o estado nutricional dos idosos. Além disso, os escassos dados disponíveis revelam que os profissionais de saúde, bem como os cuidadores, poderão beneficiar de conhecimentos avançados sobre nutrição.Objetivos: Nutrition UP 65 tem como objetivos (1) melhorar o conhecimento sobre o estado nutricional dos idosos portugueses, especificamente sobre o estado de desnutrição, de sarcopenia, de fragilidade, de obesidade, de hidratação e de vitamina D, e (2) capacitar profissionais de saúde e cuidadores para lidarem com o estado nutricional das pessoas idosas.Metodologia: Foi utilizado um método de amostragem por clusters, representando a estrutura populacional dos idosos portugueses para a idade, o sexo, o nível de escolaridade e a área regional (NUTS II). Recolheram-se dados sociodemográficos, clínicos e antropométricos, sobre o estado de hidratação e de vitamina D. Os profissionais de saúde e cuidadores receberam sessões educativas sobre nutrição para pessoas idosas.Resultados: Recolheram-se dados sobre 1500 pessoas idosas, de dezembro de 2015 a junho de 2016. Os resultados serão divulgados a nível nacional e internacional.Conclusões: Os dados do Projeto Nutrition UP 65 fornecerão evidência científica para a implementação de diretrizes nutricionais para monitorar o estado nutricional dos idosos portugueses. Os profissionais de saúde e cuidadores ficarão assim mais qualificados para responder a problemas de saúde relacionados com a nutrição.
Subject: Ciências da Saúde, Ciências da saúde
Health sciences, Health sciences
Scientific areas: Ciências médicas e da saúde::Ciências da saúde
Medical and Health sciences::Health sciences
URI: https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/87113
Document Type: Artigo em Revista Científica Nacional
Rights: restrictedAccess
License: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
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