Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/26329
Author(s): Durão, Catarina
Oliveira, J.
Almeida, Maria Daniel Vaz de
Title: Evolução das disponibilidades de alguns alimentos em Portugal de 1916 a 2000
Issue Date: 2007
Abstract: This analysis studied the trends of some food availability in Portugal between 1916 and 2001, namely breadcereals (wheat, rye and maize), rice, potato, wine and olive oil. Additionally, the availability of legumeswas studied, but only for the period of 1936 till 2001.The availability of most foods decreased between de decade of 1916-1925 and the period of 1996-2001. Exceptionsto this rule were the availabilities of potato, rice and wheat, which increased by +318%, +100%and +59%, respectively.All other food availabilities decreased between 1916-1925 and 1996-2001. Maize's availability decreased (-83%), rye's availability decreased (-74%), as well as olive oil's (-17%) and wine's (0,3%) availabilities. Whereit concerns legumes, we concluded that, for the period of 1936-2001, its availability decreased 31%.
Description: Neste trabalho analisou-se a evolução das disponibilidades de alguns alimentos em Portugal de 1916 a2001, nomeadamente cereais panificáveis (trigo, centeio e milho), arroz, batata, vinho e azeite. Analisámosainda a evolução das disponibilidades de leguminosas secas, mas apenas de 1936 a 2001.As disponibilidades da maioria dos alimentos desceram, nalguns casos substancialmente, de 1916-1925para 1996-2001. As excepções são a batata, o arroz e o trigo, cujas disponibilidades variaram, neste período,+318%, +100% e +59%, respectivamente.As disponibilidades dos restantes alimentos descresceram. Entre 1916-1925 e 1996-2001, as disponibilidadesde milho variaram em -83%, as de centeio em -74%, as de azeite em -17% e as de vinho em -0,3%.Quanto às leguminosas secas, apenas analisámos dados de 1936-1945 a 1996-2001, tendo-se verificadouma variação de -31%.
Subject: Ciências da Saúde, Outras ciências médicas
Health sciences, Other medical sciences
Scientific areas: Ciências médicas e da saúde::Outras ciências médicas
Medical and Health sciences::Other medical sciences
URI: https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/26329
Document Type: Artigo em Revista Científica Nacional
Rights: openAccess
License: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:FCNAUP - Artigo em Revista Científica Nacional

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
47292.pdf451.76 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons