Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/81333
Author(s): Valdiviesso, R.
Gregório, Maria João
Sousa, S.M.
Santos, Cristina
Graça, M.R.
Correia, A.
Salvador, C.
Filipe, J.
Carriço, J.
Guerra, A.
Graça, Pedro
Title: Acolhimento de refugiados: alimentação e necessidades nutricionais em situações de emergência
Issue Date: 2015
Abstract: Europe is now a major destination of an intense migratory flow caused by armed conflicts inthe Middle East and Africa. In this sense, the European Commission (EC) agreed on thedistribution of some of these people in clear need of international protection by variousMember States. The populations in transit and the characteristics of its reception havespecificities that can compromise the access to adequate food and basic health care. They canalso influence morbidity and mortality in affected groups.This manual aims to establish a framework of nutrition and food intervention to refugees inPortugal. It is aimed at all those who support it, either individually or institutionally, and areresponsible for any aspect related to the health and nutrition of these populations, facilitatingthe implementation of care and providing tools for decision making. The manual is organizedinto 3 parts. It begins with the assessment of nutritional status of the population. Then presents several strategies to support the design of food and nutrition intervention based onthe estimated nutritional needs for these population groups. In the final section it addressesthe importance of ensuring food safety and hygiene when providing this food assistance. Thismanual also addresses some considerations towards basic psychological interventionprinciples, destined to help the teams on the field.
Description: A Europa é neste momento um dos principais destinos de um intenso fluxo migratórioprovocado por diferentes conflitos armados no Médio Oriente e em África, tendo a ComissãoEuropeia (CE) acordado na distribuição de uma parte destas pessoas em clara necessidade deproteção nacional, pelos diversos Estados Membros. As populações em trânsito e ascaracterísticas do seu acolhimento possuem especificidades que podem comprometer oacesso a uma alimentação adequada e a cuidados básicos de saúde, influenciando amorbilidade e a mortalidade nos grupos afetados.Este manual pretende estabelecer um referencial para a intervenção alimentar e nutricionalaos refugiados que chegam a Portugal. Destina-se a todos aqueles que prestam apoio, quer anível individual, quer a nível institucional, e que sejam responsáveis por qualquer aspetorelacionado com a saúde e a alimentação dessas populações, facilitando a operacionalizaçãoda assistência e fornecendo ferramentas para a tomada de decisões.O manual está organizado em 3 partes. Inicia-se com a avaliação do estado nutricional dapopulação a acolher, apresenta depois diversas estratégias para o desenho da intervençãoalimentar e nutricional tendo por base as necessidades nutricionais previstas para estes grupospopulacionais e, na parte final, aborda a importância de garantir a higiene e segurança dosalimentos na prestação desta assistência alimentar. Este manual apresenta ainda algumasconsiderações relacionadas com os cuidados básicos na área da psicologia destinados àsequipas que estão no terreno
Subject: Ciências da Saúde, Ciências médicas e da saúde
Health sciences, Medical and Health sciences
Scientific areas: Ciências médicas e da saúde
Medical and Health sciences
URI: https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/81333
Document Type: Publicação Didática
Rights: openAccess
License: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:FCNAUP - Publicação Didática

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