Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10216/78929
Author(s): Faria, N.
Poinhos, Rui
Mendes, S.
Rocha, Ada
Title: Determinantes da escolha alimentar no trabalho: Estudo exploratório no setor de produção de refeições
Issue Date: 2014
Abstract: Several studies highlight the high proportion of meal production services' workers with overweight, whichhas been associated with the change in eating habits after the beginning of activity in this sector. The aimsof this study were: to evaluate the weight status of employees in the meal production sector; to identify themain determinants of these workers' food choice; and to compare these results with data representative ofthe Portuguese population.Three-hundred employees of leased food production units of the North area of Portugal were interviewed,including the medical, business and scholar sectors. Due to its reduced number (n = 11), male workers wereexcluded from analysis. The analysis was therefore performed on data from 289 female workers (34.6% fromthe medical sector, 31.8% from the business sector, and 33.6% from the scholar sector).The most reported diseases were obesity and constipation. The workers had an average BMI of 26.8 kg/m2(higher than the female population from the northern region), about 60% being overweighted. The most frequentlyreferred determinants of food choice were: "Trying to make a healthy diet", "Food flavor" and "Foodquality and freshness". The pathologies more frequently reported by food workers differ from those reportedby the overall Portuguese population, as well as the food choice determinants Being an exploratory study, this work may be used as a basis for future research in order to characterize this population, with the aim of developing strategies to promote healthy eating habits and of improving nutritionalstatus and body composition among meal production services' workers.
Description: Diversos estudos realizados alertam para uma elevada proporção de colaboradores no setor de Alimenta-ção Coletiva com excesso de peso, o que frequentemente tem sido associado à mudança de hábitos alimentaresapós início de atividade neste setor. Foram objetivos deste estudo: avaliar o estado ponderal de colaboradorasdo setor de produção de refeições; identificar os principais determinantes da sua escolha alimentar; ecomparar estes resultados com dados representativos da população portuguesa.Foram entrevistados 300 colaboradores de unidades de alimentação concessionadas da zona norte do país,incluindo os setores hospitalar, empresarial e escolar. Devido ao seu reduzido número, foram excluídos osdados dos colaboradores do sexo masculino (n = 11), sendo analisados dados de 289 colaboradoras (34,6%do setor hospitalar, 31,8% do empresarial e 33,6% do escolar).As patologias mais frequentemente reportadas foram a obesidade e a obstipação. As colaboradoras apresentavamum IMC médio de 26,8 kg/m2 (valor médio superior ao da população feminina da região norte),sendo que cerca de 60% apresentavam excesso de peso. Os determinantes da escolha alimentar referidosmais frequentemente foram: "Tentar fazer uma alimentação saudável", "Sabor dos alimentos" e "Qualidadee frescura dos alimentos". As patologias mais reportadas diferem das reportadas pela população portuguesa,bem como os determinantes da escolha alimentar.Sendo este um estudo exploratório, poderá servir como base para futuros estudos tendo em vista a caracterizaçãodesta população e contribuir para delinear estratégias de promoção de hábitos alimentares saudá-veis e de melhoria do estado nutricional e da composição corporal destes trabalhadores.
Subject: Ciências da Saúde, Ciências médicas e da saúde
URI: http://hdl.handle.net/10216/78929
Document Type: Artigo em Revista Científica Nacional
Rights: openAccess
License: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:FCNAUP - Artigo em Revista Científica Nacional

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
101884.pdf128.93 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons