Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/15373
Author(s): Bessa, Mariana
Valente, Hugo
Cordeiro, Tânia
Padrão, Patrícia
Moreira, André
Lopes, Carla
Moreira, Pedro
Title: Ingestão de Alimentos Fluidos e Risco de Excesso de Peso em Crianças
Issue Date: 2008
Abstract: The global prevalence of overweight and obesity in children is growing. A number ofeating patterns have been associated with different risks of overweight. Sugar sweetenedbeverages have received considerable attention as potential sources of energy in liquidform that could be responsible for body weight gain.Objective: Evaluate the association between fluid intake and overweight in schoolchildren.Material and methods: The final sample of the study includes 1675 children schools between 5 and 10 years old, after excluding dietary misreporting and questionnaireswith incomplete information. After parental written consent, children's height andweight were measured according to international standards, and body mass index wascalculated. The definition of overweight was based on average centiles according tothe International Obesity Task Force cutoffs. We administered a questionnaire toparents that included information about physical activity, dietary intake (food frequencyquestionnaire that included information on milk, vegetable soup, cola, ice-tea andother sugar-sweetened beverages) and socio-demographic information. Adjusted oddsratios were computed using logistic regression.Results: We found a high prevalence of overweight (including obesity) being 36,6%for girls, and 38,8% for boys. In girls the probability of being overweight increasedsignificantly for those having low consumption of vegetable soup (equal or lower thanthe median) compared to those with high consumption (higher than the median), evenafter adjusting for confounders (OR = 0,68, CI 95% 0,48-0,96, p = 0,030). We didn't findany significant association between sugar sweetened beverages and milk intake withoverweight in both genders.Conclusion: In girls, high vegetable soup consumption significantly decreased theprobability of being overweight, independently of other characteristics.
Description: A obesidade infantil atinge dimensões epidémicas. Entre os factores alimentares consideradossusceptíveis de aumentar o risco de obesidade, inclui-se o consumo de bebidasaçucaradas e de energia sob a forma líquida.Objectivo: Avaliar a associação entre a ingestão de alimentos fluidos e o excesso de pesoem crianças.Material e métodos: A amostra final do estudo inclui 1675 crianças dos cinco aos 10 deidade (de 35 escolas do Porto), após eliminar os questionários incorrectamente preenchidosou com valores implausíveis de ingestão energética. Depois de recebermos as declaraçõesde consentimento informado preenchidas e assinadas pelos respectivos pais/encarregados de educação, avaliámos o peso e a altura de acordo com os procedimentosinternacionalmente recomendados, e calculámos o índice de massa corporal; definiu-seexcesso de peso segundo os critérios da International Obesity Task Force. Os pais/encarregados de educação das crianças preencheram um inquérito com dados relativos àfamília, actividade física e ingestão alimentar (questionário de frequência de consumoalimentar que incluía a avaliação da ingestão de leite, sopa de hortícolas, colas, ice-tea eoutros refrigerantes/sumos/nectáres) da criança. Foram utilizados modelos de regressãologística, por sexo, de forma a estimar a magnitude da associação entre o consumo defluidos e o estado ponderal das crianças, com ajuste para confundidores.Resultados: Destacam-se como principais resultados, a elevada prevalência de excessode peso e obesidade (36,6%, para raparigas, e 38,8% para rapazes). Nas raparigas, aocorrência de excesso de peso e obesidade foi significativamente maior nas que tinhambaixo consumo de sopa (igual ou inferior à mediana) (OR = 0,609, IC 95% 0,44-0,83, p =0,002), relativamente às que tinham ingestão elevada (superior à mediana), mesmo apósajuste para confundidores (OR = 0,68, IC 95% 0,48-0,96, p = 0,030). Não se encontraramassociações significativas entre a ingestão de bebidas açucaradas ou leite e a ocorrênciade excesso de peso nas crianças de ambos os sexos.Conclusão: Dos alimentos fluidos avaliados apenas o consumo de sopa protegeu significativamenteas raparigas da ocorrência de excesso de peso, independentemente deoutras características.
Subject: Outras ciências médicas
Other medical sciences
Scientific areas: Ciências médicas e da saúde::Outras ciências médicas
Medical and Health sciences::Other medical sciences
URI: https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/15373
Document Type: Artigo em Revista Científica Nacional
Rights: openAccess
License: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:FCNAUP - Artigo em Revista Científica Nacional

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