Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/15373
Author(s): Bessa, Mariana
Valente, Hugo
Cordeiro, Tânia
Padrão, Patrícia
Moreira, André
Lopes, Carla
Moreira, Pedro
Title: Ingestão de Alimentos Fluidos e Risco de Excesso de Peso em Crianças
Issue Date: 2008
Abstract: The global prevalence of overweight and obesity in children is growing. A number of eating patterns have been associated with different risks of overweight. Sugar sweetened beverages have received considerable attention as potential sources of energy in liquid form that could be responsible for body weight gain. Objective: Evaluate the association between fluid intake and overweight in schoolchildren. Material and methods: The final sample of the study includes 1675 children schools between 5 and 10 years old, after excluding dietary misreporting and questionnaires with incomplete information. After parental written consent, children's height and weight were measured according to international standards, and body mass index was calculated. The definition of overweight was based on average centiles according to the International Obesity Task Force cutoffs. We administered a questionnaire to parents that included information about physical activity, dietary intake (food frequency questionnaire that included information on milk, vegetable soup, cola, ice-tea and other sugar-sweetened beverages) and socio-demographic information. Adjusted odds ratios were computed using logistic regression. Results: We found a high prevalence of overweight (including obesity) being 36,6% for girls, and 38,8% for boys. In girls the probability of being overweight increased significantly for those having low consumption of vegetable soup (equal or lower than the median) compared to those with high consumption (higher than the median), even after adjusting for confounders (OR = 0,68, CI 95% 0,48-0,96, p = 0,030). We didn't find any significant association between sugar sweetened beverages and milk intake with overweight in both genders. Conclusion: In girls, high vegetable soup consumption significantly decreased the probability of being overweight, independently of other characteristics.
Description: A obesidade infantil atinge dimensões epidémicas. Entre os factores alimentares considerados susceptíveis de aumentar o risco de obesidade, inclui-se o consumo de bebidas açucaradas e de energia sob a forma líquida. Objectivo: Avaliar a associação entre a ingestão de alimentos fluidos e o excesso de peso em crianças. Material e métodos: A amostra final do estudo inclui 1675 crianças dos cinco aos 10 de idade (de 35 escolas do Porto), após eliminar os questionários incorrectamente preenchidos ou com valores implausíveis de ingestão energética. Depois de recebermos as declarações de consentimento informado preenchidas e assinadas pelos respectivos pais/ encarregados de educação, avaliámos o peso e a altura de acordo com os procedimentos internacionalmente recomendados, e calculámos o índice de massa corporal; definiu-se excesso de peso segundo os critérios da International Obesity Task Force. Os pais/ encarregados de educação das crianças preencheram um inquérito com dados relativos à família, actividade física e ingestão alimentar (questionário de frequência de consumo alimentar que incluía a avaliação da ingestão de leite, sopa de hortícolas, colas, ice-tea e outros refrigerantes/sumos/nectáres) da criança. Foram utilizados modelos de regressão logística, por sexo, de forma a estimar a magnitude da associação entre o consumo de fluidos e o estado ponderal das crianças, com ajuste para confundidores. Resultados: Destacam-se como principais resultados, a elevada prevalência de excesso de peso e obesidade (36,6%, para raparigas, e 38,8% para rapazes). Nas raparigas, a ocorrência de excesso de peso e obesidade foi significativamente maior nas que tinham baixo consumo de sopa (igual ou inferior à mediana) (OR = 0,609, IC 95% 0,44-0,83, p = 0,002), relativamente às que tinham ingestão elevada (superior à mediana), mesmo após ajuste para confundidores (OR = 0,68, IC 95% 0,48-0,96, p = 0,030). Não se encontraram associações significativas entre a ingestão de bebidas açucaradas ou leite e a ocorrência de excesso de peso nas crianças de ambos os sexos. Conclusão: Dos alimentos fluidos avaliados apenas o consumo de sopa protegeu significativamente as raparigas da ocorrência de excesso de peso, independentemente de outras características.
Subject: Outras ciências médicas
Other medical sciences
Scientific areas: Ciências médicas e da saúde::Outras ciências médicas
Medical and Health sciences::Other medical sciences
URI: https://hdl.handle.net/10216/15373
Document Type: Artigo em Revista Científica Nacional
Rights: openAccess
License: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
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