Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/15364
Author(s): Poínhos, Rui
Correia, Flora
Faneca, Mónica
Ferreira, Juliana
Gonçalves, Carla
Pinhão, Sílvia
Medina, José Luís
Title: Desejabilidade Social e Barreiras ao cumprimento da terapêutica dietética em mulheres com excesso de peso.
Issue Date: 2008
Abstract: Introduction: There are several barriers related to the non-accomplishment of the dietarytreatment of overweight. Social desirability (SD), defined as the tendency to transmita culturally accepted image, may bias parameters evaluated in scientific studies.Aims: (1) To evaluate SD in overweight women; (2) To evaluate the association betweenSD and other characteristics; (3) To compare the level of SD between patients evaluatedin their first appointment or in subsequent appointments; (4) To evaluate the differencesin the level of SD between patients who mention or not each barrier to theaccomplishment of the dietary treatment; (5) To evaluate the effect of SD in the frequencyof each statement pointed out as a barrier to the accomplishment of the dietary treatment.Sample and Methods: Sixty-seven women with BMI over 25,0 kg/m2 (mean BMI = 40,0kg/m2; sd= 5,7) and mean age of 40 years (sd = 11) were evaluated on age, education,height, present and desired weights, perception of heath condition, weight and bodyimage (Likert scale from 1 feels very well to 5 very bad). BMI, weight they desired toloose and corresponding BMI were calculated. The number of previous appointmentsand the date of the first appointment were registered and the time since the firstappointment was calculated. Psychopathologic characteristics were studied with thePsychological General Well-Being Index. Barriers to the accomplishment of the dietarytreatment were evaluated by pointing, from a list of 34 sentences mentioning obstaclesto its accomplishment, those which patients identified themselves with. SD wasevaluated with the Marlowe-Crowne Social Desirability Scale (MC-SDS).Results: Mean score on the MC-SDS was 20,9 (sd = 4,0). Positive and weak correlationswere found between SD and the number of previous appointments and time since thefirst appointment. Patients with previous appointments show significantly higher levelsof SD than those who were evaluated in their first appointment (means of 21,7 and18,8; p = 0,005). There weren't found significant differences on the level of SD ofpatients who pointed or not each sentence and it wasn't found a significant effect ofSD in the frequency of any sentence.Discussion: The mean score on the MC-SDS was higher than values found in themajority of studies, which may result from the higher age, lower education and thepresence of pathology. Previous contact with the patients seems to influence SD andmay bias and make difficult the interpretation of parameters measured by self-report.The identification of barriers to the accomplishment of the dietary treatment seems tobe independent from SD.
Description: Introdução: São diversas as barreiras ao cumprimento da terapêutica dietética do excessode peso. A desejabilidade social (DS) corresponde à propensão para transmitir uma imagemculturalmente aceitável, podendo enviesar parâmetros avaliados em investigaçõescientíficas.Objectivos: (1) Avaliar a DS em mulheres com excesso de peso; (2) Avaliar a associaçãoentre a DS e outras características; (3) Comparar os níveis de DS entre doentes avaliadasna primeira consulta ou em consultas subsequentes; (4) Avaliar as diferenças no nível deDS entre as doentes que referem ou não cada barreira ao cumprimento da terapêuticadietética; (5) Avaliar o efeito da DS na frequência de cada afirmação indicada como barreiraao cumprimento da terapêutica dietética.Material e Métodos: Avaliaram-se 67 mulheres com IMC superior a 25,0 kg/m2 (IMC médio= 40,0 kg/m2; dp = 5,7) e idade média de 40 anos (dp = 11) quanto à idade, escolaridade,estatura, pesos actual e desejado, percepção do estado de saúde, peso e imagem corporal(escala tipo Likert de 1 sente-se muito bem a 5 muito mal). Calcularam-se o IMC, o pesoque deseja perder e o IMC correspondente. Registaram-se o número de consultas préviase a data da primeira consulta e calculou-se o tempo desde a primeira consulta. Estudaramseas características psicopatológicas com a Escala de Bem-Estar Psicológico Geral.Avaliaram-se as barreiras ao cumprimento da terapêutica dietética por enumeração, deuma lista de 34 afirmações que referiam obstáculos ao seu cumprimento, daquelas comque as doentes se identificavam. Avaliou-se a DS recorrendo à Marlowe-Crowne SocialDesirability Scale (MC-SDS).Resultados: A pontuação média na MC-SDS foi de 20,9 (dp = 4,0). Encontraram-se correlaçõespositivas fracas entre a DS e o número de consultas prévias e tempo desde aprimeira consulta. As doentes com consultas prévias apresentam níveis de DS significativamentesuperiores às avaliadas na primeira consulta (médias de 21,7 e 18,8; p = 0,005).Não se encontraram diferenças significativas no nível de DS de doentes que indicassemou não qualquer uma das afirmações e não se registou efeito significativo da DS nafrequência de qualquer afirmação.Discussão: A pontuação média na MC-SDS foi superior aos valores encontrados namaioria dos estudos, o que pode resultar da idade superior, menor escolaridade e presençade patologia. O contacto prévio com as doentes parece influenciar a DS, podendoenviesar e dificultar a interpretação de parâmetros medidos por auto-relato. A identificaçãode barreiras ao cumprimento da terapêutica dietética parece ser independente da DS.
Subject: Ciências da Saúde, Outras ciências médicas
Health sciences, Other medical sciences
Scientific areas: Ciências médicas e da saúde::Outras ciências médicas
Medical and Health sciences::Other medical sciences
URI: https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/15364
Document Type: Artigo em Revista Científica Nacional
Rights: openAccess
License: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
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