Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/118221
Author(s): Ana Sofia de Matos Pinto
Title: Da gastronomia e da arquitetura: uma aproximação à pastelaria
Issue Date: 2018-11-14
Abstract: This theorical and practical explorationhas its origins in that which constitutesto me a very old and beloved passion:pastry.Through a course delimited by the four stages of aproper meal − starters, first course, second courseand dessert − analysis are conceived on the multiplepoints of contact between the realms of architectureand those of gastronomy, gradually and inconstant approach to pastry, that which is believedto be the most intimately related − andrelatable − gastronomic participant within architecture.Therefore, it is developed an investigation concerningthe gastronomical domain in its relationshipto spatial production, questioning the role oftaste on architectural production. With such purpose,multiple mental elaborations are called in,more or less supported by diverse theoreticalfoundations, aiming at identifying a set of limitedpreambles − archi-gastronomical triangle −, capableof constituting guidance throughout the processof architectonical taste perception and, consequently,a key factor to the approach of a spatialtasting experience.The final climax of this gradual research takes theshape of the physical materialization of four pastrysummary-projects, reflex of four differentspatial tastings of renowned architectural constructions,constituting themselves as a cumulativeresult of the ongoing theoretical course ofinvestigation and vivid proof that architecture canbe tasted and has, indeed, flavour.
Description: Esta presente exploração de carácterteórico-prático tem origem naquelaque constitui ser para mim uma paixãoantiga: a pastelaria.Através de um percurso delimitado pelos quatromomentos de uma refeição − entradas, primeiroprato, segundo prato e sobremesa − são concebidasanálises aos múltiplos pontos de contactoentre as esferas da arquitectura e da gastronomia,sempre em contante e gradual aproximação à arteda pastelaria, aquela que se considera constituir aparticipante gastronómica mais intimamenterelacionada − e relacionável − com a arquitectura.Assim, desenvolve-se uma investigação em tornodo domínio gastronómico na sua relação com aprodução espacial, indagando-se sobre o papel dopaladar na produção arquitectónica. Para tal convocam-se múltiplas construções mentais, mais oumenos apoiadas em fundamentos teóricos diversificados,procurando-se identificar e formalizar umconjunto de preâmbulos limitados − triânguloarqui-gastronómico −, capaz de se constituir orientadordo processo de percepção do sabor arquitectónicoe, consequentemente, chave a um aproximarà experienciação da degustação espacial.A concretização final desta busca gradual, a sobremesa,culmina na materialização física de quatroprojectos-síntese de pastelaria, reflexos de quatrodiferentes degustações espaciais de obras arquitectónicasde renome, constituindo-se estes frutocumulativo do percurso investigativo teórico eprova de que a arquitectura pode ser sentida coma boca e ter, de facto, sabor.
Subject: Artes
Arts
Scientific areas: Humanidades::Artes
Humanities::Arts
URI: https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/118221
Document Type: Dissertação
Rights: openAccess
Appears in Collections:FAUP - Dissertação

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