Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10216/106998
Author(s): Pinho, J.P.
Silva, S.G.
Borges, C.
Santos, Cristina
Santos, Alejandro
Antonio Guerra
Graça, Pedro
Title: Alimentação Vegetariana em Idade Escolar
Issue Date: 2016
Abstract: Infancy and adolescence are periods of rapid physical growth and cognitive development, aswell as of acquisition of social and behavioural skills. During these periods, appropriate foodintake is needed for each age group in order to ensure adequate growth and a good healthcondition. Nutritional needs of children and adolescents are different from those of adults andthey change as the development process takes place. The acquisition of healthy food habits atthis stage may ensure that these habits remain throughout the cycle of life.In this manual, vegetarian diet is perceived as a food pattern which uses predominantlyplant-based products, where dairy products or eggs may or may not be included. This patternof food intake has been studied extensively in recent years, namely within the scope ofprevention of some frequent chronic diseases which occur in our society.Alike other food patterns, when properly planned the vegetarian pattern can fulfil allnutritional needs of children and adolescents. Energy intake should be adequate to age andgrowth should be monitored. Special attention should be paid to protein intake, essential fattyacids, iron, zinc, calcium, iodine and vitamins B12 and D. Intake of fortified food products and/or supplementation may, in some cases, be necessary.So as to structure a proper diet for children and adolescents who follow a vegetarian foodpattern, it is important to consider the following aspects:The diet should be complete, well-balanced and varied. Food products such as cereals,vegetables, fruit, legumes, oleaginous fruits, seeds and their derivatives should be included onthe vegetarian days food pattern. Adequate energy intake should be ensured. The addition ofenergetically dense food products such as pulses (beans, lentils, chickpeas, broad beans, etc.)and their derivatives, oleaginous fruits (whole nuts, almonds, hazelnuts, etc.) and shorteningof oleaginous fruits (peanut butter, hazelnut spread, etc.) may be advantageous.So that protein needs are achieved, and normal nitrogen retention occurs, it is essential thatenergy intake is adequate and there is variety in the ingested food, namely with food productsrich in protein, such as pulses, pseudocereals (quinoa, amaranth), whole grain cereals, dairyproducts (or plant-origin alternatives) and eggs.The combination of protein sources of different food groups such as oleaginous fruits, seeds,cereals and pulses should be encouraged. However, their combination in the same meal isbelieved not to be necessary. (...)
Description: A infância e a adolescência são períodos de um rápido crescimento físico e desenvolvimentocognitivo e de aquisição de competências sociais e comportamentais. Durante estes períodos,é necessária uma ingestão alimentar apropriada para cada grupo etário de forma a assegurarum crescimento adequado e um bom estado de saúde. As necessidades nutricionais decrianças e adolescentes são diferentes das dos adultos e mudam à medida que o processo dedesenvolvimento ocorre. A aquisição de hábitos alimentares saudáveis, nesta fase, poderáassegurar que estes perdurem ao longo do ciclo de vida.Neste manual entende-se por dieta vegetariana um padrão alimentar que utilizapredominantemente produtos de origem vegetal, podendo ou não incluir laticínios ou ovos.Este padrão de consumo alimentar tem sido largamente estudado nos últimos anos,nomeadamente na prevenção de algumas doenças crónicas frequentes na nossa sociedade.À semelhança de outros padrões alimentares, o padrão vegetariano, quando bem planeadopode fornecer todas as necessidades nutricionais de crianças e adolescentes. O aporteenergético deverá ser adequado a cada idade e o crescimento monitorizado. Deve ser dadaparticular atenção à ingestão proteica, de ácidos gordos essenciais, ferro, zinco, cálcio, iodo evitaminas B12 e D. A ingestão de alimentos fortificados e/ou a suplementação, em algunscasos, poderá ser necessária.De modo a estruturar uma alimentação adequada para crianças e adolescentes que seguemum padrão alimentar vegetariano é importante ter em consideração os seguintes aspetos:A alimentação deverá ser completa, equilibrada e variada. Alimentos como cereais, hortícolas,fruta, leguminosas, frutos gordos, sementes e os seus derivados deverão estar contempladosno dia alimentar do padrão vegetariano. Deve ser assegurada uma ingestão energéticaadequada. A inclusão de alimentos energeticamente densos como leguminosas (feijão,lentilhas, grão de bico, favas, etc.) e seus derivados, frutos gordos (nozes, amêndoas, avelãs,etc.) e cremes de frutos gordos (manteiga de amendoim, creme de avelãs, etc.) poderá servantajosa.Para que as necessidades proteicas sejam atingidas e ocorra uma normal retenção de azoto, éessencial que a ingestão energética seja adequada e exista variedade nos alimentos ingeridos,nomeadamente alimentos ricos em proteína, como as leguminosas, pseudocereais (quinoa,amaranto), cereais integrais, laticínios (ou alternativas vegetais) e ovos.A combinação de fontes proteicas de diferentes grupos de alimentos como frutos gordos,sementes, cereais e leguminosas deve ser encorajada. No entanto, a combinação dos mesmosna mesma refeição acredita-se não ser necessária. (...)
Subject: Ciências da Saúde, Ciências médicas e da saúde
Health sciences, Medical and Health sciences
URI: http://hdl.handle.net/10216/106998
Document Type: Livro
Rights: restrictedAccess
Appears in Collections:FCNAUP - Livro

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
209741.pdf2.75 MBAdobe PDF    Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.