Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/101102
Author(s): Poinhos, Rui
Franchini, Bela
Afonso, Claudia
Correia, Flora
Teixeira, Vítor Hugo
Moreira, Pedro
Durão, Catarina
Pinho, Olívia
Silva, Diana
Reis, José Lima
Veríssimo, Manuel Teixeira
Almeida, Maria Daniel Vaz de
Title: Alimentação e estilos de vida da porpulação portuguesa: metodologia e resultados preliminares
Issue Date: 2009
Abstract: The influence of lifestyles on the incidence and prevalence of non-transmissible chronic diseases justifies the importance of studying these factors and their relations, in order to plan more efficient health promotionstrategies. The information about portugueses' food consumption is limited to certain population groups and a representative sample of the portuguese population including the autonomous regions of Açores and Madeira has never been studied. Social, political and economical changes that occured in the last years call for an update of the knowledge on the portuguese population's lifestyles.In this publication the methodological issues of the first phase of the study Portuguese Population's Food Habits and Lifestyles are presented, as well as the preliminary results which characterize the adult population.This study was designed and promoted by the Sociedade Portuguesa de Ciências da Nutrição e Alimentação with the support of Nestlé, within a protocol of scientific sponsorship between the two institutions.The aim of the study was to evaluate the nutritional status, food consumption, physical activity levels and other lifestyles' dimensions of the portuguese population.
Description: A influência dos estilos de vida sobre a incidência e prevalência de doenças crónicas não-transmissíveis justifica a importância de estudar estes factores e suas relações, de modo a delinear estratégias de promoçãoda saúde mais eficientes. A informação sobre a ingestão alimentar dos portugueses é limitada a certos grupos populacionais, e não existe um estudo de uma amostra representativa da população portuguesa que inclua também as regiões autónomas dos Açores e da Madeira. As alterações sociais, políticas e económicas dos últimos anos justificam a actualização do conhecimento da população portuguesaa estes níveis.Nesta publicação apresentam-se os aspectos metodológicos da 1ª fase do estudo Alimentação e Estilos de Vida da População Portuguesa e os resultados preliminares que caracterizam a população adulta. Este estudo foi planeado e promovido pela Sociedade Portuguesa de Ciências da Nutrição e Alimentação com o apoio da Nestlé, no âmbito de um protocolo de mecenato científico entre as duas instituições, e teve como objectivo geral avaliar o estado nutricional, ingestão alimentar, níveis de actividade física, outras dimensões dos estilos de vida e variáveis relacionadas com o estado de saúde da população portuguesa.
Subject: Ciências da Saúde, Outras ciências médicas
Health sciences, Other medical sciences
Scientific areas: Ciências médicas e da saúde::Outras ciências médicas
Medical and Health sciences::Other medical sciences
URI: https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/101102
Document Type: Artigo em Revista Científica Nacional
Rights: restrictedAccess
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