Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/86758
Author(s): Igor Carlos Arede Fidalgo de Almeida
Title: A Casa de Pomares: reconciliação do novo com o original
Issue Date: 2016-11-10
Abstract: This work is developed around a pre-existing element, with the main goal of transforming the old rural building into a house for temporary accomodations.It is a house well known by the author, situated in Pomares, in Guarda, which state of conservation and functional organization doesn't match with the intended use.The study is divided in three fronts. The first one - Pomares - gathers information about the village where the house is sited, and searches for patterns that can be found in our study object, while deepening the socioeconomic dynamics that culminated in the actual village.On the second one - Narrativa Cronológica - the main subject is the pre-existing house. This front attempts to gather all the existing information about the old building and his main constructive and spacial features, which will help us understand the evolution of the house through time, clarifying its different phases and finding out how did it become the actual building. Reconciliação do novo com o original is the last chapter, where we built a final approach to the required project: the contact with the client, the problems found in the pre-existing element and some architectural references are crossed in the process of searching for the ultimate solution.Finally, the endorsed solutions are described and justified, and the project is presented through objective representations in different scales, testing the adressed subjects discussed throughout the journey.
Description: Este trabalho desenvolve-se em torno de uma casa pré-existente, com o objectivo de responder ao pedido da sua transformação, de casa rural em casa de férias ( ainda que, pontualmente, ligada à actividade agrícola).É uma casa conhecida e vivida pelo autor, situada na aldeia de Pomares, na Guarda, cujo estado de conservação e organização funcional, actuais, não correspondem à ocupação que se pretende.O estudo está dividido em três frentes, pretendendo contextualizar e informar o projecto a propor: em Pomares, reuniu-se informação sobre a aldeia em que se insere a casa, na procura de padrões em que se pudesse inserir o objecto arquitectónico em estudo, bem como com o objectivo de aprofundar as dinâmicas sócio-económicas que culminaram na actualidade da aldeia; Narrativa Cronológica, pretende dar um "salto" da aldeia para a casa. Aqui, tentaram consolidar-se conhecimentos sobre o elemento e os pontos de interesse, espaciais e construtivos, que este apresenta. Adicionalmente, realizou-se um estudo da evolução da casa, tentando desvendar as diversas fases por que terá passado, até chegar ao conjunto que vemos hoje; Reconciliação do novo com o original é o capítulo onde é realizada a aproximação final: cruzou-se o processo de contacto com o cliente com os problemas encontrados na casa pré-existente e ainda com algumas referências que surgiram na procura da solução.Descrevem-se e justificam-se as opções adoptadas e apresenta-se, por fim, o projecto desenhado, através de elementos rigorosos a diferentes escalas que reflectem os temas abordados no caminho percorrido.
Subject: Artes
Arts
Scientific areas: Humanidades::Artes
Humanities::Arts
TID identifier: 201544458
URI: https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/86758
Document Type: Dissertação
Rights: openAccess
Appears in Collections:FAUP - Dissertação

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
160381.pdfA Casa de Pomares: reconciliação do novo com o original267.23 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.