Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/80354
Author(s): Maria Teresa Freitas de Almeida
Title: Espaços do vinho. Proposta para uma adega em Cambres, Lamego
Issue Date: 2013-11-08
Abstract: Architecture and wine are the main subjects of this work. The specificitythat characterizes spaces created for winemaking is related to technical featuresthat have accompanied the evolution of the vinification process, as wellas the intense conceptual and sensory ideas associated to these spaces, whichhave become increasingly more qualified through architectural intervention.Through the research on key factors in wine space design, a practical solutionfor a winery in the Douro region will be presented.The essay starts with a current outline of wine culture and the popularphenomenon of wine tourism as a way to bring people to the production andstorage sites. In this context, new programs and new expressions are developedand integrated, creating complementary and attractive conditions forwine tourists.A simultaneously global and detailed observation on the Douro winescapewill follow, for it stands as the circumstance for the project, tending toaspects of popular tradition that build, solve and characterize certain situationsthat belong to this territory. The values of heritage and identity becomerelevant in the understanding of the place.Moving from a contextual overview to the interior of wine producingarchitectures, a survey on functional and perceptive aspects of such spacesreveals architecture's role in combining technical determinants with elementsof poetic strength and, thus, creating unique environments.The project presentation for a winery in Cambres concludes the sequenceon the investigation on wine spaces by bringing together previously discussedissues for the conception of the practical case. In consideration is the architecturalintervention's meaning, referring to its scope as well as the existing localconstraints and other situations brought up by the client. This space enclosesa stance on the approach to creative solutions for contemporary wine producingfacilities.
Description: Arquitectura e vinho são os temas em destaque no presente trabalho.A especificidade que caracteriza os espaços criados para a prática e descobertavinícola está relacionada com os aspectos técnicos que acompanharamo evoluir do processo de vinificação, assim como a intensa carga conceptuale sensorial associada a estes espaços que assistem, cada vez mais, à sua qualificaçãopor intermédio da intervenção arquitectónica. Através do estudo dosfactores essenciais na definição do espaço vitivinícola, procura-se apresentaruma solução prática para uma adega na região do Douro.Num primeiro momento, é feito um enquadramento actual da culturado vinho que ganha maior expressão no fenómeno do enoturismo enquantoveículo de aproximação de pessoas aos locais de produção e armazenamento.É neste contexto que surgem e que são integrados novos programas e novaslinguagens que criam condições de complementaridade e de atractividade paraos visitantes das regiões vinhateiras.Procede-se com o reconhecimento geral e particular da paisagem vinhateiraduriense, circunstância sobre a qual se irá projectar, observando aspectosde tradição popular que constroem, solucionam e caracterizam situações específicasdeste território. Os valores de património e de identidade adquiremrelevância na compreensão do lugar.Da observação contextual segue-se para o interior das arquitecturas deprodução vinícolas, onde o levantamento das vertentes funcionais e perceptivasdestes espaços revela a arquitectura como meio para conciliar restriçõesde ordem técnica com elementos de força poética, materializando ambientesúnicos.A apresentação do projecto para uma adega em Cambres concluia sequência da investigação sobre os espaços do vinho, reunindo os temasexplorados anteriormente na problematização de um caso prático. É propostauma reflexão na procura do sentido para a intervenção arquitectónica, tendoem conta o âmbito do projecto, assim como factores condicionantes existentesno local e definidos pela cliente. Este espaço encerra uma postura concreta naabordagem à solução criativa para os espaços contemporâneos de produçãovinícola.
Subject: Artes
Arts
Scientific areas: Humanidades::Artes
Humanities::Arts
TID identifier: 201545551
URI: https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/80354
Document Type: Dissertação
Rights: openAccess
License: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:FAUP - Dissertação

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
23582.pdfEspaços do vinho. Proposta para uma adega em Cambres, Lamego63.45 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons