Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/111071
Author(s): Graça, Pedro
Title: Novos e velhos riscos alimentares / New and old food risks
Issue Date: 2017
Abstract: The current epidemiological transitionimplies a growing prevalence of chronicdiseases and a decrease in the impact ofinfectious diseases. This new model ofmorbidity and mortality requires a newfocus on some food products, such as salt orsugar. They were preservatives of choice inthe past but today they are considered riskyproducts when consumed in excess. Theirwidespread presence in the food chain, thetaste they add to food and its low price makethese products difficult to eliminate and achallenge to public health interventions.
Description: A transição epidemiológica atual implica umcrescendo da prevalência das doençascrónicas em detrimento das doençasinfeciosas. Este novo modelo de morbilidadee mortalidade obriga a uma nova atenção emtorno de alguns produtos alimentares, comoo sal ou o açúcar, conservantes de eleição nopassado, mas que hoje são consideradosprodutos de risco, quando consumidos emexcesso. A sua presença generalizada nacadeia alimentar, o sabor que adicionam aosalimentos e o seu baixo preço tornam estesprodutos difíceis de eliminar e um desafio àsintervenções em saúde pública.
Subject: Ciências da Saúde, Ciências médicas e da saúde
Health sciences, Medical and Health sciences
Scientific areas: Ciências médicas e da saúde
Medical and Health sciences
URI: https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/111071
Document Type: Artigo em Outras Revistas
Rights: openAccess
Appears in Collections:FCNAUP - Artigo em Outras Revistas

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