Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/109356
Author(s): Cardoso, António Barros
Title: Estrangeiros, Vinhos de Viana e Vinhos do Porto (séulos XVII-XVIII)
Issue Date: 2017
Abstract: Viana do Castelo and Oporto were export centers for wines produced in their respective areas ofinfluence. These cities had the links connecting them with the rivers Lima and Douro that facilitatedthe arrival of such wines to the riverside piers of the respective bars. Therefore, the foreigners,especially the English, had in the structuring of the agro-industry of such wines a prominent role.Many distributed their commercial activity by the two cities and gave name to great brands andcompanies that, although based in the square of Porto, never stopped to commercialize the GreenWines that began by being called Wines of Viana for exiting by the port of the city capital ofMinho.
Description: Viana do Castelo e o Porto foram centros de exportação dos vinhos produzidos nos respetivosespaços de influência. Estas cidades tinham a ligá-las aos respetivos hinterlands, as vias decomunicação, os rios Lima e Douro, que facilitaram a chegada de tais vinhos aos cais ribeirinhosdas respetivas barras. Por isso, os estrangeiros, com destaque para os ingleses, tiveram naestruturação da agroindústria de tais vinhos um papel destacado. Muitos repartiram a sua atividadecomercial pelas duas cidades e deram nome a grandes marcas e empresas que, embora com sede napraça do Porto, não deixaram nunca de comercializar os Vinhos Verdes que começaram a sechamar Vinhos de Viana, por saírem pelo porto da cidade minhota.
Subject: História
History
URI: https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/109356
Document Type: Artigo em Revista Científica Internacional
Rights: restrictedAccess
Appears in Collections:FLUP - Artigo em Revista Científica Internacional

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