Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/108427
Author(s): Tiago Augusto Amaral Matos
Title: Associação entre aptidão física e conhecimentos nutricionais em adolescentes de ambos os sexos
Issue Date: 2017-11-07
Abstract: Objective: The objective of this study was to establish a relationship between physical fitness and food nutrition on both genders.Material and methods: The sample of the present study consisted of 116 students, 65 females and 51 males. All students belong to the Basic and Secondary School of Airães located in Felgueiras. The age of the students is between 12 and 17 years old. Fitnessgram was used as a direct method, but the test was used to assess the physical fitness and indirectly a questionnaire was used for physical activity(PA)evaluation. A food knowledge questionnaire (QCNA) was used to evaluate food knowledge.Results: The shuttle test evaluates aerobic fitness and consists of performing the maximum number of laps performed at a distance of 20m at a predetermined pace. In this sense, males adolescents' aerobic fitness (M = 58.64, SD = 18.71) was higher than in females (M = 32.26, SD = 12.25) (p <.001); Regarding nutritional and feeding knowledge, however, correlations with anthropometric measurements were found: more knowledge about food choices was associated with lower BMI values (r = -245, p <.05); (r = .233, p <.05), flexibility on the right (r = .317, p <.01), and left flexibility (r = .306, p <.01); more knowledge about the source of nutrients was associated with more flexibility on the left (r = .226, p <.05), but lower aerobic fitness (r = -209, p <.05); (r = .236, p <.05) and on the left (r = .287, p <.01) were more closely related.Conclusion: The present study doesn't have significant statistical results in those variables studied, in order to establish a positive relationship between dietary knowledge and physical fitness.
Description: Objetivo: Associação entre aptidão física e conhecimentos nutricionais em adolescentes de ambos os sexos.Material e métodos: A amostra do presente estudo foi constituída por 116 alunos, são 65 sexo feminino e 51 do sexo masculino. Todos os alunos pertencem ao agrupamento de Escola Básica e Secundária de Airães situado em Felgueiras. A idade dos alunos está compreendida entre 12 e 17 anos. Foi utilizado como método direto o Fitnessgram mais propriamente o teste do vai-vem para avaliar a aptidão física e como método indireto um questionário (AF). Para avaliação dos conhecimentos alimentares foi utilizado um questionário de conhecimento alimentar (QCNA).Resultados: O teste de vaivém avalia a aptidão aeróbia e consiste na realização do máximo número de percursos executados numa distância de 20m a um ritmo pré-determinado. Nesse sentido, a aptidão aeróbia dos adolescentes (M=58.64, DP=18.71) foi mais elevada que nas adolescentes (M=32.26, DP=12.25) (p<.001); mais conhecimento sobre escolhas alimentares relacionou-se com valores mais baixos de IMC (r=-.245, p<.05); mais conhecimento sobre relação dieta-doença relacionou-se com valores mais altos de força abdominal (r=.233, p<.05), flexibilidade à direita (r=.317, p<.01) e flexibilidade à esquerda (r=.306, p<.01); mais conhecimento acerca da fonte dos nutrientes relacionou-se com mais flexibilidade à esquerda (r=.226, p<.05), mas menor aptidão aeróbia (r=-.209, p<.05); por fim níveis globais de conhecimento de nutrição e alimentação mais altos relacionaram-se com mais flexibilidade à direita (r=.236, p<.05) e à esquerda (r=.287, p<.01).Conclusão: O presente estudo não possui resultados a nível estatístico que sejam diferenças significativas para que se possa estabelecer uma relação positiva entre os conhecimentos alimentares e a aptidão física.
Subject: Outras ciências sociais
Other social sciences
Scientific areas: Ciências sociais::Outras ciências sociais
Social sciences::Other social sciences
TID identifier: 201880806
URI: https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/108427
Document Type: Dissertação
Rights: openAccess
Appears in Collections:FADEUP - Dissertação

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