Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/106286
Author(s): Christiane M. Santos
Bárbara Gomes
Luís M. Gonçalves
Joana Oliveira
Sandra Rocha
Manuel Coelho
José A. Rodrigues
Victor Freitas
Helena Aguilar
Title: Pyranoflavylium Derivatives Extracted from Wine Grape as Photosensitizers in Solar Cells
Issue Date: 2014
Abstract: Pyranoflavylium derivatives, namely cyanidin-3-glucoside, malvidin 3-O-glucoside, malvidin 3-O-coumaroylglucoside, cyanidin 3-glucoside-pyruvic acid adduct and malvidin 3-glucosidepyruvic acid adduct, extracted from red grapes were used as sensitizers in dye-sensitized solar cells (DSSCs). With these natural dyes, cell's efficiencies ranged up to 0.08%. The cyanidin based dyes were more efficient as sensitizers than the malvidin molecules and the presence of the pyruvic acid adduct decreased efficiency. Furthermore, the use of drops of Port wine in the production of DSSCs resulted in an efficiency of 0.025%. Although the obtained efficiencies still need improvements for an industrial application, it is given further evidence that wine dyes can harvest and convert sunlight into electricity through a process that mimics natural photosynthesis.
Description: Derivados piranoflavinílicos, nomeadamente cianidina-3-glucósido, malvidina 3-O-glucósido,malvidina 3-O-comaroilglucósido, derivado pirúvico da cianidina-3-glucósido e derivado pirúvicoda malvidina-3-glucósido, extraídos de uvas tintas foram usados como sensibilizadores em célulassolares sensibilizadas por corantes (DSSCs). Com estes corantes naturais, a eficiência das célulaschegou até 0.08%. Os corantes baseados em cianidinas foram mais eficientes que os baseados emmalvidinas, os que não possuíam o grupo do ácido pirúvico foram também mais eficientes. Alémdisso, o uso direto de gotas de vinho do Porto na produção de DSSCs resultou numa eficiência de0.025%. Apesar das eficiências obtidas ainda precisarem der ser melhoradas para uma aplicaçãoindustrial, os resultados obtidos demonstram que corantes do vinho podem converter luz solar emeletricidade num processo que mimetiza a fotossíntese.
Subject: Química
Chemical sciences
Scientific areas: Ciências exactas e naturais::Química
Natural sciences::Chemical sciences
URI: https://hdl.handle.net/10216/106286
Related Information: info:eu-repo/grantAgreement/FCT - Fundação para a Ciência e Tecnologia/Projectos de I&DT em Todos os Domínios Científicos/PTDC/QUI-BIQ/115449/2009/Distibuição de biomoleculas através de nanopartículas inorganica/organicas /BIONANO
info:eu-repo/grantAgreement/FCT - Fundação para a Ciência e Tecnologia/Projectos de I&DT em Todos os Domínios Científicos/PTDC/EQU-EQU/101397/2008/Modelização, optimização e up-scaling de materiais nanoestruturados para células solares sensibilizadas com corante/DyeCell
Document Type: Artigo em Revista Científica Internacional
Rights: openAccess
Appears in Collections:FEUP - Artigo em Revista Científica Internacional

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