Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10216/105861
Author(s): Pedro Miguel Fazenda Bastos
Title: Implementação de um Plano de Manutenção Preventiva numa Unidade de Produção de Cerveja
Issue Date: 2017-07-12
Abstract: This report is part of the Dissertation in Business Environment of the 5th year of the Integrated Master in Electrical and Computer Engineering (MIEEC), Automation and specialization in Industrial Management, Faculty of Engineering, University of Porto. The project was conducted at the Maintenance Department of UNICER Bebidas, SA, in the center of Leça do Balio, and covers the implementation of preventive maintenance in SAP-PM, focusing on the standardization of procedures, planning of tasks and on the teaching of the SAP tool, Plant Maintenance module, to all stakeholders in the company's maintenance process.An equipment is subject to have their normal operating conditions degraded over time, either by its use or even by fortuitous causes, being the maintenance process the part responsible for restoring them to correct and acceptable levels. In this way, the maintenance tries to resort to a diverse set of tasks, selected and programmed according to the characteristics and use of the object.The main goals of the project involve the implementation of preventive maintenance in critical equipment of the company, the uniformity of knowledge and the standardization of processes, in order to have a more rigorous use of the SAP tool in support to the Maintenance service of the company. In this way, the existing transactions were improved, preventive plans were created for critical equipment identified by UNICER Bebidas, SA and a SAP-PM manual was created, which will serve as support to the maintenance technicians and main "customers" involved in the process, which are the "Production" and "Filling" areas.
Description: O presente relatório surge no âmbito da Dissertação em Ambiente Empresarial, do 5º ano do Mestrado Integrado em Engenharia Eletrotécnica e de Computadores (MIEEC), ramo de Automação e especialização em Gestão Industrial, da Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto. O projeto decorreu no Departamento de Manutenção da UNICER Bebidas, S.A., no centro de Leça do Balio, e aborda a implementação de manutenção preventiva em SAP-PM, debruçando-se sobre a uniformização de procedimentos, planeamento de tarefas e sobre o ensinamento de utilização da ferramenta SAP, módulo Plant Maintenance, a todos os intervenientes no processo de manutenção da empresa.Todos os equipamentos estão sujeitos a ver as suas condições normais de operação degradadas com o decorrer do tempo, seja pela sua utilização ou até por causas fortuitas, sendo a manutenção responsável por repor essa operacionalidade em níveis corretos e aceitáveis. Deste modo, a manutenção procura recorrer a um conjunto diversificado de tarefas selecionadas e programadas de acordo com as características e utilização do seu objeto.Os principais objetivos do projeto incidem na implementação de manutenção preventiva em equipamentos críticos da empresa, na uniformização de conhecimentos e na estandardização de processos, de modo a que haja um maior rigor e critério na utilização da ferramenta SAP como apoio ao Serviço de Manutenção da empresa. Deste modo, procurou-se melhorar as transações existentes, criaram-se planos preventivos aos equipamentos considerados prioritários pela UNICER Bebidas, S.A. e procedeu-se à criação de um manual SAP-PM, que servirá de apoio aos técnicos de manutenção e aos principais "clientes" envolvidos no processo, sendo eles a área de Produção e de Enchimento.
Subject: Engenharia electrotécnica, electrónica e informática
Electrical engineering, Electronic engineering, Information engineering
Call Number: 202402
URI: http://hdl.handle.net/10216/105861
Document Type: Dissertação
Rights: embargoedAccess
Embargo End Date: 2020-07-11
Appears in Collections:FEUP - Dissertação

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
202402.pdfImplementação de um Plano de Manutenção Preventiva numa Unidade de Produção de Cerveja3.07 MBAdobe PDF    Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.