Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/83049
Author(s): Sampaio, J.
Campos, M.A.
Afonso, Cláudia
Title: A importância da alimentação em paralisia cerebral
Issue Date: 2015
Abstract: One of the most recent definitions of cerebral palsy describes it as a group of permanent changes, but not unchangeable, of themovement and posture, causing limitations in activity, that are attributed to non-progressive damage occurring in the immaturebrain and under development.In this population feeding difficulties are common. These can result from oral-motor disability (chewing and/or swallowing difficulties),dysphagia and sensory impairment, with or without behavioral disorders. These feeding difficulties may also be associatedwith common health problems, such as aspiration and lung infections, gastroesophageal reflux and constipation. Low water intake,or even dehydration, the increase in the time to take a meal and insufficient intake (which can lead to low weight) are otherconsequences of feeding problems. On other hand, there are situations where it is common overweight for various reasons (forexample, sedentary lifestyle).Dietary/nutritional intervention is essential to improve the individuals quality of life. It is also primordial that caregivers are providedwith all the information and motivation to address their specificities, so that the meals are as pleasant and safe as possible. In thispopulation, food can be our greatest ally.
Description: Uma das definições mais recentes da paralisia cerebral descreve-a como um grupo de alterações permanentes, mas não inalteráveis,do movimento e da postura, que causa limitações na atividade, as quais são atribuídas a lesões não progressivas queocorrem no cérebro imaturo e em desenvolvimento.Nesta população são comuns as dificuldades alimentares. Estas podem resultar de uma deficiência oro-motora (dificuldadesde mastigação e/ou deglutição), disfagia e deficiência sensorial, com ou sem distúrbios comportamentais. A estas dificuldadesalimentares podem, ainda, estar associados problemas de saúde como aspiração de alimentos e infeções pulmonares, refluxogastroesofágico e obstipação. A baixa ingestão hídrica, ou até mesmo desidratação, o aumento do tempo despendido paraefetuar uma refeição e a ingestão insuficiente (que pode levar a baixo peso) são outras das consequências destes problemasna alimentação. Por outro lado, existem situações em que é comum observar-se excesso ponderal por diversas razões (porexemplo, sedentarismo).A intervenção a nível alimentar/nutricional é, por isso, fundamental para a melhoria da qualidade de vida do indivíduo. É, ainda,imprescindível que os cuidadores disponham de toda a informação e motivação para lidar com as suas especificidades, de formaa que as refeições sejam o mais agradáveis e seguras possível. Nesta população, a alimentação pode ser o nosso maior aliado
Subject: Ciências da Saúde, Ciências médicas e da saúde
Health sciences, Medical and Health sciences
Scientific areas: Ciências médicas e da saúde
Medical and Health sciences
URI: https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/83049
Document Type: Artigo em Revista Científica Nacional
Rights: openAccess
License: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:FCNAUP - Artigo em Revista Científica Nacional

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