Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10216/7598
Author(s): Rodrigues, Paula Cristina Lopes
Title: A Mensuração do Valor da Marca
Publisher: Faculdade de Economia da Universidade do Porto
FEP
Issue Date: 2011-02-07
Abstract: The theme of the measurement of the brand equity has been attracting the attention of the academy community and business due to the strategic importance of brand management, for the companies. The brand equity can be measured under two different but complementary perspectives: the consumer or the company. In this research, the brand equity is measured based on the consumer, perspectives, constructs and scales of measurement are discussed. There are three models of measurement of brand equity, resulting from the application of the methodology of Structural Equations (SEM). Based on the revision of the literature the relevant constructs for the problem of the measurement of the brand equity in the consumer s mind are analysed: awareness and quality perceived, brand associations (of which stands out the brand personality and the attitudes of the consumer towards the brand), the brand loyalty and the price premium. The main originality of the obtained models is the separation of the constructs in perceptual constructs (inputs), that are explanatory of the brand equity in the consumers mind, and the behavioural constructs (outputs) of the brand equity. In this way, the models give answer to two important aspects of brand management: which are the explanatory variables of brand equity, and how they are translated into consumer s behaviour. Two samples are used for the estimate and validation of the proposed models, with 272 observations each. These samples are constituted by consumers of five brands of jeans clothing that have their own stores, in Portugal. The results show that the models are valid statistically and, that we should separate the perceptual aspects from the behavioural aspects, in the measurement of the brand equity in the consumers mind. The results also suggest that the attitude as a construct of perceptual evaluation can substitute the antecedents (quality and personality) of the brand equity proposed.
Description: Ciências Empresariais
O tema da medição do capital de marca (brand equity) tem atraído a atenção da comunidade académica e empresarial devido à importância estratégica da gestão da marca nas empresas. O capital da marca pode ser medido focando-se numa de duas ópticas distintas mas complementares: o consumidor ou a empresa. Nesta investigação, o capital de marca é medido com base no consumidor, discutindo-se as perspectivas, os constructos e as escalas da sua medição. São três os modelos de medição do capital de marca que são analisados através da metodologia de Equações Estruturais (SEM). Da revisão da literatura foram analisados os constructos relevantes para a problemática da medição do capital de marca na mente do consumidor: notoriedade da marca e qualidade percebida, associações à marca (das quais se destacam a personalidade da marca e as atitudes dos consumidor face à marca), a lealdade à marca e o preço prémio. A principal originalidade dos modelos obtidos é a separação dos constructos em constructos perceptuais (inputs), que são explicativos do capital da marca, dos constructos comportamentais (outputs) do capital da marca. Desta forma, os modelos dão resposta a dois aspectos importantes na gestão empresarial: quais são as variáveis explicativas do capital da marca e, como é que isso se traduz numa resposta, por parte do consumidor. Utilizaram-se duas amostras para a estimação e validação dos modelos propostos, com 272 observações cada uma, relativas a consumidores de cinco marcas de vestuário de ganga com lojas próprias em Portugal. Os resultados mostram que os modelos são estatisticamente válidos e, que se deve separar os aspectos perceptuais dos aspectos comportamentais na medição do capital da marca na mente dos consumidores. Também se conclui que a atitude, enquanto variável de avaliação perceptual pode substituir osantecedentes (qualidade percebida e personalidade) do capital de marca propostos.
Subject: CIÊNCIAS EMPRESARIAIS
Porto
URI: http://hdl.handle.net/10216/7598
Document Type: Tese
Rights: openAccess
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