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Autor(es): Teresa M. Mata
Ana C. Melo
Manuel Simões
Nídia S. Caetano
Título: Parametric study of a brewery effluent treatment by microalgae Scenedesmus obliquus
Data de publicação: 2012
Resumo: This work analyses the potential of using microalgae Scenedesmus obliquus (So) for a brewery wastewater treatment and biomass production. The chemical oxygen demand (COD), total nitrogen (TN) and total carbon (IC) was followed in time, and the influence of light exposure, light intensity and culture aeration was studied. Results show that the most adequate conditions for cultivating So in this effluent are the aerated cultures, exposed to a 12 h period of daily light, at 12000 Lux intensity. At these conditions it is obtained a maximum of 0.9 g of dry biomass per liter of culture, after 9 days, for a maximum reduction of 57.5% and 20.8% of COD and TN, respectively, after 14 days, and 56.9% of TC, after 13 days, corresponding to the final values of 1692 mg O-2/L COD, 47 mg N/L TN, and 1 mg C/L TC.
Assunto: Ciências Tecnológicas, Biotecnologia agrária e alimentar
Technological sciences, Agricultural biotechnology
Áreas do conhecimento: Ciências agrárias::Biotecnologia agrária e alimentar
Agrarian Sciences::Agricultural biotechnology
URI: https://hdl.handle.net/10216/104489
Informação Relacionada: info:eu-repo/grantAgreement/FCT - Fundação para a Ciência e a Tecnologia/Programa de Financiamento Plurianual de Unidades de I&D/FCOMP-01-0124-FEDER-022677/PROJECTO ESTRATÉGICO - UI 511 - 2011-2012/PEst-C/EQB/UI0511/2011
Tipo de Documento: Artigo em Revista Científica Internacional
Condições de Acesso: restrictedAccess
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